Sesongene

Velkommen til vår lille Svalbard guide. Her finner du informasjon om når nettopp du bør besøke Svalbard og hvilke turer i fra Better Moments som kan passe for deg. Spitsbergen er en fantastisk plass året rundt og vi kan tilby aktiviteter igjennom hele året.

Svalbard er en øygruppe, hvorav den største øyen heter Spitsbergen. Det er på Spitsbergen at man finner de aktivite bosetningene. De norske bosetningene er Longyearbyen, Ny-Ålesund og Svea, mens Barentsburg er en russisk bosetning. Pyramiden var en russisk bosetning frem til 199, men ble da nedlagt. Store deler av øyen er dekket av isbreer og brede dalfører med spektaktulær natur.

Nedenfor finner du en oversikt over aktivitetene til Better Moments i de ulike sesongene:

Kalenderen under viser når vi tilbyr våre eksklusive turer:

Det unike lyset på Svalbard

Polarmørket dekker Svalbard igjennom November til Februar. Solen kommer da ikke over horisonten. Dette kalles mørketiden. Noen dager kan likevel være svært lyse fordi det snødekte landskapet reflekterer månelys. På alle våre nordlysaktiviteter anbefaler vi å ta en god pause. Skru av snøskuteren. Puste dypt inn og la øyenene tilpasse seg mørket. Etter en liten stund vil du se stadig mer av landskapet som dukker frem i fra mørket.

I perioden Mai til August er det motsatt. Da er det konstant dagslys og solen går aldri under horisonten. Dette kalles midnattsol. For å gjøre det meste ut av dette tilbyr vi spesielle Snøskuterturer, båtturer og fotturer  på kvelden for å utnytte dette lyset.

I mellom disse ekstremene, så finner man overgangene. Spesielt i Mars vil vi ha helt spesielle lysforhold med pastellfarger i blått og rosa som speiler seg i det snødekte landskapet. I denne perioden anbefaler vi våre skuterturer i Tussmørket.

Nordlys

En av de vanligste grunnene for å besøke Svalbard er hyppigheten av nordlys (Aurora borealis). For å gi deg best mulige sjanser til å oppleve nordlyset, så anbefaler vi vintermånedene Desember – Mars. I den mørkeste delen av vinteren kan man se dem både om dagen og på kvelden. Svalbard er en av de veldig få stedene i verden hvor man da kan oppleve «dagsnordlys». Vi tilbyrhalv-dagsturer med snøskuterpå dagen for å kunne oppleve nordlys før lunsj.  I Mars og i Oktober er det gode sjanser for å se nordlys på kvelden. Vi tilbyr i disse periodene kveldsturer på snøskuter med middag.

Copyright - Tommy Dahl Markussen Copyright - Tommy Dahl Markussen Nordlys ved isbjørnskiltet

Isbjørn 

Isbjørnen er en fantastisk del av Svalbard. De bor her hele året rundt, men den beste tiden å oppleve dem er på er våren. Da er bakken snødekt og vi kan reise på lange turer med snøskuter. Mellom Februar og Mai tilbyr vi vår spesielle Ursus Maritimus snøskuter tur  mot østkysten hvor det meste av isbjørner befinner seg. Du kan også oppelve dem på sommeren og på høsten.  Om sommeren er det litt vanskelige å oppdage dem, men de er ikke en uvanlig del av våre Dagens Fangstturer.

Hvalrossafari

Hvalross

Hvalross er en naturlig hjemmehørende art på Svalbard. Hvalrosskolonien på Poolepynten er et fast innslag på vårt sommerprogram. De tilbringer det meste av tiden i havet og kommer tilbake til Svalbard i begynnelsen av Mai. Da spiser de seg opp og hviler ut under den korte sommeren vi har. I begynnelsen av August legger de på svøm og forlater Svalbard igjen. Sjansen for å oppleve hvalross på vår Hvalrossafari er ganske stor visst du kommer på besøk i perioden mellom Mai og August. I begynnelsen av August forlater de koloniene og vi tilbyr da ikke denne turen etter det. Det er likevel god sjanse for å kunne oppleve dem i området på vår tur til Ny-Ålesund.

Hval

Hvert år observerer vi mange forskjellige hvalarter her på Svalbard. De vanligste vi ser er knølhval, blåhval og vågehval. De er vanlige i hele perioden mellom Mai til September.  De kan likevel svømme mange nautiske mil hver dag og dukker ikke alltid opp på de samme stedene. De kommer likevel ofte innom Isfjorden på grunn av god tilgang på mat. Med våre hurtigbåter dekker vi store områder under våre turer, noe som gir gode sjanser. Ved å delta på våre båtturer har du derfor gode muligheter for å oppleve hval.

Isbreer

De enorme brefrontene som strekker seg over hele horisonten er en fantastisk opplevelse i seg selv. Så mye som 60% av landarealet på Svalbard er dekket av isbreer og mange av de spektakulære brefrontene er lett tilgjengelig med båt. Longyearbyen ligger rett ved Isfjorden og denne fjorden har også mange spektakulære brefronter. Om sommeren og på høsten er disse lett tilgjengelig med båt. Se for eksempel vår Dagens Fangst eller spesialtur til Pyramiden.   På disse turene besøker vi noen av de mest aktive brefrontene slik at du kan få opplevelsen av at breen kalver. Også på vinteren har vi muligheten til å oppleve brefronten. Da med snøskuter. Når vi krysser foran brefrontene på østkysten får man virkelig oppleve hvor storslått naturen her er.

Fotturer

En fottur på Svalbard vil gi deg en allsidig opplevelse. På sommeren kan du finne en rikt fugleliv, planter og få nær-opplevelser med Svalbards dyreliv. Reinsdyrene er ofte nysjerrige og lite redd for folk. Er du heldig kan du til og med få oppleve Svalbardreven. For alle besøkende som ikke er vant med å vandre på Svalbard, så anbefaler vi å ha med en guide. Guiden vil ikke bare tilby isbjørnbeskyttelse, men vil fortelle historier fra Svalbard om gruvene, fangst og polarekspedisjoner. Guiden gjør dermed opplevelsen også rikere for deg. Better Moments tilbyr Fotturer med snøskuter, kveldsturer med middag og ento-dagers fottur..