Kuhaugen

Vi ønsker deg velkommen til Kuhaugen. Vårt nye selskapslokale som ligger rett utenfor Longyearbyen. Kuhaugen har en fantastisk utsikt til Adventdalen og operafjellene på og gir de perfekte omgivelsene til et møte, en fest eller annet type arrangement. Lokalet er dekorert som en klubb for polfarere og fokuserer på de store polarferdene i det 19de og 20de århundre. Med moderne utstyr i rustikke omgivelser, så kan vi arrangere middager, forelesninger, konserter eller andre kulturelle arrangement. Kontakt oss med dine ideer.

Kuhaugen venue, Longyearbyen

Historien bak:

Bygningen ble først benytter som et dynamittlager for Store Norske Spitsbergen Kullkompani. Det var satt opp på et bakketopp som da hadde navnet Kuhaugen. Bakgrunnen var naturlig nok at kyrne som tidligere ble holdt i Longyearbyen pleide å gresse på denne haugen. Senere ble bygningen brukt som en hangar som flyhangar for et Dornier-fly. Mot slutten av 90-tallet ble bygget kjøpt av Det Norske Vitenskapsakademi for Polarforskning. De brukte bygningen i forbindelse med en sommerskole for doktorgradsstudenter. Vinteren 2016 flyttet Better Moments inn og begynte å fikse opp det gamle bygget. Det gamle interiøret ble da byttet ut og man gjorde plass til gamle polarhelter og polarhistorie.

Kuhaugen explorer's club, Longyearbyen

Polarheltene:

Roald Amundsen er kjent som førstemann til å ha nådd begge polpunktene i løpet av sin karriere. Han er også kjent som lederen av den første ekspedisjonen til å forsert Nordvest-passasjen (1903-06).
Roald Amundsen, planleggingsbord, Longyearbyen

Fritjof Nansen var en polarforsker, vitenskapsmann, diplomat, humanitær was a polar explorer, scientist og diplomt. For sitt humanitære arbeid fikk han også Nobel’s fredspris. Han ledet den første vellykede kryssingen av Grønnland på ski i 1888. Nansens største bragd var da han nådde 86°14′ som var ny rekord på sin nordpol-ekspedisjon i 1893–96 for deretter å overvintre på Franz Josefs land.
Fram

Otto Sverdrup krysset Grønnland i lag med Nansen. Han var kaptein på Fram når Nansen forlot båten med hundespann for å nå Nordpolen. Han var også kaptein ombord på den andre Fram-ekspedisjonen hvor de kartla hele 260 000 kvadratkilometer i Nordvest-passasjen. Senere deltok han på flere ekspedisjoner i de russiske territoriumene og er sannsynligvis en av de mest erfarne polare utforskerne som har levd.
Otto Sverdrup

Hjalmar Johansen deltok både med Nansen mot Nordpolen og Amundsen mot sydpolen. På Nordpol-ekspedisjonen var det Nansen og Johansen som med hundespann tok seg til 86°14′ N og deretter endte opp på Franz Josephs land. De returnerte begge til Norge som helter.
Monokulær

Umberto Nobile var en italiensk flyger, fly-ingeniør og et arktisk oppdager. Nobile utviklet og fremmet bruken av luftskip i perioden mellom de to verdenskrigene. I lag med Amundsen utviklet han luftskipet Norge og var da med på den første ekspedisjonen som nådde Nordpolen. Noen få år senere prøvde han å gjennta bragden med luftskipet Italia.
Umberto Nobile

Adolf Henrik Lindstrøm er ofte nevnt som den viktige personen i mange polar ekspedisjoner. Som kokk holdt han stemningen oppe med deilig og delikat mat i tøffe omgivelser. Han var med Amundsen på både Gjøa og Fram-ekspedisjonene, og deretter Otto Sverdrup på sin Fram-ekspedisjonen.
Adolf Henrik Lindstrøm